En atlet i en ekstrem sport

Bryd tabuet

Sally Lanzar er 25 år gammel og Bikinifitness atlet. Hendes sport er ikke både fysisk men også psykisk krævende og er bestemt ikke for alle. Men hvad har fået hende til at kaste sig ud i en ekstrem sport og hvordan tackler hun folks fordomme? Det har vi taget en snak med hende om.

Hvorfor startede du med en ekstrem sport?

Jeg havde behov for en udfordring. Jeg har altid dyrket og elsket styrketræning og finder stor motivation i at kunne forme min krop på en bestemt måde gennem kost og træning. Lige siden gymnasiet har jeg set op til mange professionelle i sporten og synes det var en fascinerende livsstil. Derfor tænkte jeg tilbage i 2018 at jeg selv ville prøve kræfter af med sporten. Jeg forelskede mig heldigvis med det samme og har stillet op til konkurrencer lige siden. Min første konkurrence var i 2019 hvor jeg fik finaleplads i alle fem konkurrencer. Herefter rejste jeg til Arnold Classic i Ohio, USA hvor jeg fik en 3. plads ud af 30. Det er også en af de fede ting ved den her sport: det giver mig muligheden for at rejse Verden rundt og møde en masse forskellige mennesker, som brænder for det samme som jeg gør.

Møder du mange fordomme fra folk der ikke kender til sporten?

Ja det gør jeg. Der er mange forestillinger omkring bikinifitness som ikke kunne være mere forkerte, efter min holdning. Mange jeg møder tror at jeg ikke får nogle kulhydrater, fordi kulhydrater er blevet stigmatiseret som noget fedende. Det kunne ikke være mere forkert for mit vedkommende. Faktisk spiser jeg dobbelt så meget som jeg plejede at gøre før jeg startede op i sporten. Kulhydrater (og mad generelt) er benzin til kroppen og giver mig energi til min dag.

Noget andet jeg ofte hører er, om jeg så ”bare” lever af ris, torsk og broccoli. Det er bestemt ikke sådan for alle atleter. Jeg tror også det er vigtigt at huske, at alle atleter træner og spiser på forskellige måder! Der kan man ikke rigtig generalisere, for der er mange veje til Rom. Min mad består primært af ris, kylling, grøntsager, æg, rugbrød, havregryn, skyr, nødder, mørk chokolade, avocado og en masse frugt. Jeg spiser 6-7 måltider om dagen. Så på trods af, at jeg følger en kostplan meget af tiden, så spiser jeg stadig varieret.

Generelt møder jeg en opfattelse af, at bikinifitness bare er ekstremt hele vejen igennem. Det synes jeg bestemt ikke. Min kost og træning er målrettet og det er en udfordring rent mentalt at træne op til konkurrence, men det er først den sidste måned op til mine konkurrencer, når jeg er langt nede i fedtprocent, at jeg kan mærke det ”ekstreme”. For mig kan det mærkes ved, at jeg er langt mere træt i kroppen end normalt og er en smule mere sulten, men – igen – det er individuelt fra atlet til atlet.

Hvad vil du gerne opnå i dit liv og indenfor sporten?

Min vision inden for sporten er at blive et godt forbillede for sporten og skabe en platform hvor jeg kan motivere og inspirere så mange mennesker som muligt rundt omkring i Verden.

I mit liv generelt drømmer jeg om at gøre en forskel og vågne op hver dag med et smil på læben. Min største frygt er at vågne op hver dag til et arbejde jeg i virkeligheden ikke brænder for. Jeg læser lige nu Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet og jeg håber, at jeg vil kunne bruge de kompetencer jeg har erhvervet gennem mit studie og mine livserfaringer, til at hjælpe mennesker med at få et bedre liv. Børn, kvinder, mænd, flygtninge, kronisk syge – det er underordnet. Mennesker er mennesker – og alle fortjener et godt liv.

På den private front drømmer jeg om at stifte familie med min kæreste. Derudover drømmer jeg om at rejse Jorden tynd og skabe fantastiske minder med de mennesker jeg holder kært.

Hvordan bruger du dine sociale medier?

Jeg bruger mine sociale medier til at dele ud af mit liv som atlet og menneske. Specifikt har jeg fokus på at vise hvordan jeg balancerer ekstremsport og en sund samt balanceret livsstil med studie, venner, familie, arbejde og alt der hører med når man er en kvinde på 25 år i Storkøbenhavn.

Jeg forsøger gennem min instagram og blog at inspirere samt motivere mennesker til at tage kontrol over deres eget liv og skabe en tilværelse for dem selv – ud fra deres egne præmisser. Jeg tror nemlig på, at du kan alt du sætter dig for. Den største begrænsning er blot dig selv. Mit næste skridt er at lave en youtube kanal hvor jeg kan dele ud af mit liv og på den måde skabe noget mere værdi for dem, der følger med på mine sociale medier.

Hvad er din største drøm i sporten?

Inden for sporten vil jeg gerne blive professionel atlet. Når jeg har opnået dét, er mit mål at klare mig godt i den professionelle liga og min største drøm er en invitation eller kvalifikation til de to største konkurrencer, Arnold Classic og Olympia. Scenen er mit andet hjem, det er der ingen tvivl om!

Ønsker du at følg Sally på rejsen til professionel atlet, kan du følge hende på hendes instagram: sally.lanzarNini P.

Nini P.

Team Ladybox, Redaktionen

Skriv et svar