Guide til Peeling og Eksfoliering af huden

Det er blevet efterår, og det er derfor også blevet tid til at se på, hvad solen har gjort ved huden. Har den efterladt pigmentforandringer, tørheds rynker, slappere bindevæv eller urenheder?

Uanset hvad så er det da blevet tid til at få peelet de døde hudceller væk, så huden kan komme tilbage til sig selv.

 

Helt klassisk hudpleje drejer sig om at få åbnet, behandlet og lukket hud til igen. og det er netop det med at få åbnet huden, som er interessant, hvis du gerne vil have din hud glat.

Eksfoliering

Det skal du vide

Eksfoliering fjerner døde hudceller for at forbedre udseendet af en mat eller ru hud, men på den anden side er peeling også en form for eksfoliering.

De fjerner begge døde hudceller ved at bruge syre, der nedbryder bindingen, som holder dem på din hud. 

I modsætning til scrubs så bruger peeling og exfolianter ingredienser, der trænger ind i huden, hvor scrubs arbejder på hudens overflade.

 

Hvad er eksfoliering?

En ansigtseksfoliering er en vigtig del af hudplejerutinen, fordi den renser huden i dybden, fjerner ophobninger i porerne og forfiner hudens tekstur. 

 

Derfor skal du eksfoliere

Huden går igennem en regenerativ proces, hvor huden fornyer sig over tid. Efterhånden som nye hudceller dannes, skubbes gamle, døde hudceller til det yderste lag af huden. Nogle af de døde hudceller falder af, men nogle bliver hængende for længe, og det kan give et kedeligt og ru udseende. Eksfoliering hjælper med at fjerne de her gamle lag, som derfor forbedrer din hud.

Husk din hudtype

Hvordan har din hudtype gavn af eksfoliering tænker du måske? 

 1. Tør hud: Exfolianter er gode til tør hud, da de fjerner det lag af døde hudceller, som blokerer for dine hudplejeprodukter, som derfor også gør det lettere for din fugtighedscreme at trænge ind i din hud.

 2. Fedtet hud: Milde eksfolieringsmidler hjælper med at bryde snavs, overskydende olie og død hud op, der kan føre til uønskede bumser og udbrud (acneudbrud).

 3. Sensitiv hud: Selvom det kan lyde lidt mærkeligt for dem som har en sart hud at bruge eksfoliering, kan det være godt at bruge en mild og kort peeling, som er skånsom mod huden. 

 4. Normal hud: Normal hud er for det meste en kombination af fedtet T-zone og tørre kinder.

3 tips til eksfoliering

 1. Eksfolier om morgenen. Din hud reparerer sig selv om natten, og derfor er det helt perfekt at skrubbe de døde hudceller af dagen efter.

 1. Eksfolier 2 gange om ugen. Eksfolier så vidt muligt 1 eller 2 gange om ugen, men husk at man også kan eksfoliere for meget, hvilket vil rive og overbelaste huden. Påfør peeling i cirkulære bevægelser i ca. 30 sekunder og skyl efter med lunkent vand. 

 1. Beskyt din hud. Efter du har eksfolieret din hud, er det godt at påføre olier for at tilføje beskyttelse til barrieren. Brug gerne et rensemiddel, der ikke giver tør hud. Hvis det skulle være tilfældet at du har overeksfolieret din hud, så giv din hud hvile i mindst en uge.

Ladybox anbefaler:

Ansigtspeeling

Hvad er peeling? Ansigtspeeling forbedrer hudens udseende ved at du påføre en form for peeling maske, der evt. skaller af og efterlader en blødere og strålende hud. 

Fordele ved ansigtspeeling

Udover at det giver en blød og strålende hud, kan det faktisk forbedre udseendet af milde ar (måske fra acne/bumser), alderspletter og mørke pletter. Det kan bidrage til at reducere fine linjer og rynker, også under øjnene og omkring munden, men også bekæmpe overproduktion af talg. 

Der findes selvfølgelig forskellige former for masker osv. til peeling, derfor kan der være forskel i hvilke ingredienser de indeholder og dermed også virkningen af dem.


Gode ingredienser til ansigtspeeling

 

Alpha Hydroxy Acid (AHA): Det er en almindelig ingrediens i ansigts-peeling, som er mild, naturligt forekommende syre, som eksfolierer huden og samtidig booster hydreringen.

Beta Hydroxy Acid (BHA): Det er en lidt stærk syre, som går i dybden i porerne for bedre at eksfoliere og rense. AHA er særligt godt til fedtet hud.

Mælkesyre: En syre, som eksfolierer huden og fugter dybt, samtidig med at stimulerer produktionen af hyaluronsyre i huden.

Salicylsyre: Denne syre er et ideelt peelingmiddel, som bruges til at behandle forskellige hudlidelser. Det er godt til behandling af acne, store porer og hudorme.

Glykolsyre: En populær ingrediens, som glatter huden ud og stimulere kollagen produktionen. Kan anbefales til moden hud.

3 typer ansigtspeeling

 

Deep Peeling: Det er en peeling, som giver en stikkende og brændende fornemmelse, fordi den trænger dybt ind i huden. Det indeholder normalt syrer som carbolsyre og trichloreddikesyre (TCA), der kan give rødme eller forbrændinger, samt en synlig afskalning i ansigtet. Okay det lyder måske ikke så afslappende eller fedt for huden, men det er rigtig effektivt.

Medium Peeling: Der fjerner hudceller fra det ydre hudlag og det øverste af det mellem hudlag vi har. Den her peeling bruger en let opløsning af TCA, som dog også kan give rødme.

Let Peeling: Det her er den blide version af peeling, men er effektiv. Den giver ikke rødme eller kræver genopretning af huden. Selv om det er en blid peeling, skal du dog stadig beskytte din hud.

4 tips til ansigtspeeling

 

 1. Udvælgelse 

Når du gerne vil have en peeling, så vælg den type, som du føler ud har behov for. Det du kan vælge ud fra, kan være de `problemer`, som du ønsker at løse og hvilken hudtype du har. 

Tip: Hvis det er første gang du bruger ansigtspeeling, så skal du vælge et produkt, med lavest mulig koncentration af kemikalier. Øg styrken efterhånden som din hud vænner sig til det, for husk, at din hud godt kan bliv irriteret ved nye produkter og ingredienser, selvom du ikke nødvendigvis har en sensitiv hud.

 

 1. Forberedelse

Eksfolier dit ansigt gerne dagen før, du ønsker en ansigtspeeling. Vask dit ansigt med vand, og sørg for en ren hud.

 

 1. Påføring

Når du skal påføre din peeling, så er det vigtigt at undgå følsomme områder såsom området omkring øjnene, næsebor eller hjørner af dine læber. 

Påfør til sidst et jævnt lag af ansigtspeeling på din hud enten med en påførings pensel eller med hænderne, og start med de mindre følsomme områder såsom pande, hage og kinder.

Tip: Du kan påføre vaseline på de områder du skal undgå for, at holde dem fri for syren i din peeling. 

 

 1. Efter

Når du har fjernet din peeling med lunkent vand eller som anvist på produktet, så lad ikke din hud tørre ud. Påfør en  rigelig mængde fugtighedscreme, og hold din hud hydreret. 

Lindre rødmen ved hjælp af produkter såsom aloe vera, køle masker eller isposer. Rødme og svien er normalt efter din peeling, men det kan hjælpe ved at lindre det. 

 

Generelt så husk at skyl dit ansigt 2 gange om dagen med en sæbefri ansigtsrens eller vand. Brug lunkent vand og gnid ikke, men dup dit ansigts tørt med et rent håndklæde efterfølgende.

Ladybox anbefaler:

Der er jo mange måder, at arbejde med sin hudplejerutine på, men generelt kan man mærke efter på sin hud ift. hvad man har behov for. Læs generelt fremgangsmåden på det produkt du har med at gøre, og sørg for at brug din sunde fornuft.

Tusind tak fordi du læste med. Vi håber, at du er blevet lidt klogere på, hvordan du kan eksfoliere og peele din hud🤗

Amalie B.

Amalie B.

Team Ladybox, Redaktionen

Skriv et svar